Teplo sa obliecť je základ

Ak patríte k tým rybárom, ktorý neobsedia doma ani keď teploty za oknom klesnú okolo nuly a rozhodnete sa ísť k vode skúsiť šťastie, nesmiete zabudnúť na základné pravidlo, teplo sa obliecť inak sa rybačka zmení na trápenie. Vždy musíme zobrať do úvahy počasie, ktoré na nás čaká. Ti najhoršie podmienky nastanú keď sa v danej lokalite ustáli oblasť vysokého tlaku, čo prinesie čisté nebo a samozrejme aj mrazivé noci. V prípade ak sa nachádza naše obľúbené jazero v tejto oblasti, môžeme rátať s vetrom, ktorý je ľadový a má väčšinou severný alebo východný smer. Listy už dávno nie sú na stromoch a vietor vie byť veľmi nepríjemný a dokáže nájsť aj tú najmenšiu medzierku v našom oblečení. Ideálne je nájsť si pre Váš lov záveternú lokalitu. Ak to nie je možné, nesmieme zanedbať všetky vrstvy oblečenia. Keď sa však stane, že vietor začne fúkať od západu alebo juhu, prinesie väčšinou oteplenie a teplejší vzduch, a tento vietor určite nie je nič zlé a môže nám priniesť veľa krásnych úlovkov.

Lokalizácia rýb

Ryby sa väčšinou v tomto období zdržujú v hlbších častiach jazera, kde znižujú svoj metabolizmus a plávanie na úplné minimum. Toto platí hlavne ak sú zimy miernejšie. Sú však aj obdobia, kedy tieto miesta opustia a pohybujú sa smerom k plytkejším častiam jazera a to hlavne pri poklese kyslíka vo vode, kedy ryby automaticky vyhľadávajú prítok alebo plytké oblasti, kde je predpoklad vyššieho obsahu kyslíka vo vode. Je to veľký paradox, pretože, ak má jazero svoj prítok, je tam voda určite chladnejšia, ale práve najbohatšia na kyslík. Preto je ideálne, keďže väčšina z nás nevlastní prístroj na meranie kyslíka vo vode, meniť počas dňa miesta kde nahadzujeme a snažiť sa aktívne nájsť ryby, pretože je len malý predpoklad, že ryby si nájdu nás a naše nástrahy, vzhľadom na výrazne obmedzenú aktivitu plávania.

Nástrahy

Keď sa nám podarilo úspešne určiť miesto výskytu kaprov, je veľmi dôležité si uvedomiť, že počas chladných mesiacov ryby prijímajú niekoľkonásobne menej potravy ako počas vyšších teplôt. Tomuto prispôsobíme aj našu výbavu a nástrahy. Ideálnym môžu byť živé červy, malé plávajúce nástrahy ako sú umelá kukurica, plávajúce boilies, alebo rôzne rozpustné extrudy. Podľa môjho názoru, nie je vôbec vhodné použiť veľké ťažké nástrahy. Ryby nemajú takú potrebu prijímania potravy hlavne kvôli zníženému metabolizmu, tým pádom si vieme logicky odvodiť, menší výdaj = menší príjem. Je veľmi vhodné použiť rôzne esencie, ktoré sú dobre rozpustné aj v chladnej vode pre zatraktívnenie nástrahy, čo nám pomôže, aby kapor lokalizoval naše nástrahy omnoho jednoduchšie a zvýšime si tak našu šancu na úspech.

Montáž a výbava

Čo sa týka samotnej zostavy, vhodnej do studenej vody, doporučil by som to najjemnejšie, čo môžete použiť. V prípade, že sa rozhodneme chytať na pelety alebo boilies, doporučujem háčiky veľkosti č.6 až č.8. Treba zvážiť aj použitie stuženej šnúrky, ktorá podľa mňa nie je vhodná do týchto podmienok. Práve naopak, ideálne je použiť šnúrky nestužené, tenké poprípade fluocarbon tenkých priemerov. Myslím že môžeme kľudne použiť aj priebežnú montáž. Dobré je sa venovať aktívne pozorovaniu našich signalizátorov, pretože v zime, mnohokrát neprichádza ku klasickým záberom takzvaným „jazdám“ ale len k miernym poskočeniam našich hlásičov. A ak človek premešká tento moment, je veľmi pravdepodobné, že príde o svoju šancu na úlovok. Použijeme preto aj policajtov poprípade swingre ľahších a menších rozmerov.

Ak sa rozhodneme pre lov na feeder, methodfeeder, pravidlá sú približne rovnaké ako pri love na položenú na boilies, avšak pri love na feeder, môžeme zjemniť koncovú montáž až na maximum únosnej miery. Zábery sa tak isto väčšinou prejavujú jemným pohnutím špičky. Používame rovnako priebežnú montáž s menšími krmítkami, kde nie je nutné dávať veľké množstvo návnady. Zdolávanie väčšej ryby na takúto jemnú zostavu nás dokáže rozohriať aj v tej najväčšej zime.

Úlovky a zaobchádzanie s nimi

Ak sa nám podarí uloviť rybu aj v takýchto chladných mesiacoch, dbajme na to, aby sme ju zbytočne nevystavovali šoku. Ak je na zemi sneh alebo námraza, použijeme navlhčenú podložku, na ktorú rybu umiestnime. Snažíme sa ju nechytať suchými rukami, keďže naše ruky sú pre rybu doslova pálivé. Ruky si preto riadne zvlhčíme aj keď vo veľmi studenej vode, pretože nevhodné zaobchádzanie s úlovkom môže mať za následok neskoršie problémy pre rybu. Rybu tak isto nenechávame dlho na brehu, ale snažíme sa ju pustiť čím skôr späť do vody.

Záverom by som rád dodal, že pevne verím, že tieto moje rady Vám aspoň trošku pomohli pri lokalizovaní a love rýb v zimných mesiacoch.

Michal Repka