Jarný lov na rieke nie je pre každého.

Studená, čistá a priezračná voda, často dosahujúca teplotu ledva 10°C. Kým príde prvá veľká voda v roku, ktorá prinesie so sebou prirodzené zakalenie a nečistoty, ktoré nám znepríjemňujú lov a veľmi často aj úplne znemožňujú, tak práve táto charakteristika platí pre jarný lov na rieke. Ako účinne hľadať a chytať ryby v týchto podmienkach? Dá sa to?

Odpoveď je jednoduchá: áno! Ale je potrebné sa pripraviť na niečo úplné iné ako sme zvyknutý zo stojatých vôd. A úprimne, nie každému vyhovuje tento lov, čo ale prináša možnosť pre tých vytrvalých.

Každý rok zmena

Každoročná veľká voda zmení reliéf dna na každej rieke a preto miesto kde sme pred rokom chytali bude takmer so 100% pravdepodobnosťou zmenené a nájdeme tam inú hĺbku, iné zloženie dna, prekážky alebo sa z hlbokej zátoky stane plytký brod. Preto sa veľmi rád prechádzam po brehu riek a snažím sa lokalizovať miesta kde by sa mohli ryby zdržiavať a veľmi často aj s udicou tieto nádejné miesta nachádzam. Áno, nejde to z minúty na minútu a treba k tomu vynaložiť určitú námahu, ale ako som spomínal, jarný lov na rieke nie je pre každého. K tomu treba pripočítať aj fakt, že ryby na rieke často migrujú a nie je pre nich žiadny problém prekonať kilometrové vzdialenosti počas jedného dňa.

Ako ich teda úspešne loviť?

Lokalizácia

Bočné prítoky rieky, ktorú rád navštevujem v jarnom období, sú miesta, kde sa teplejšia voda mieša so studenou v hlavnom toku, a práve tu je predpoklad, že sa začnú ryby zdržiavať za účelom hľadania potravy. Práve preto by tieto oblasti nemali zostať mimo našu pozornosť. Rovnako sa tvorí aj prirodzená prekážka v podobe bočného prúdu s miernejším tokom a vznikajú tu povestné ,,vracáky“, ktoré sú často plné rýb. Ale pozor, ak je to naopak, tak tieto miesta sú úplne nevhodné na tento lov, preto doporučujem skontrolovať teplotu prítoku napríklad cez stránku SHMU. Ďalšími zaujímavými miestami sú rôzne brody, zatopené alebo naplavené stromy, veľké kamene ktoré tvoria prirodzené prekážky v prúde a ryby sa tam radi zdržujú. Nesmieme zabudnúť ani na mosty a ich piliere, poprípade, staré zatopené konštrukcie pôvodného premostenia.

Miesto ktoré obľubujem na rieke v sebe skrýva takmer všetky možnosti, nachádza sa tu prítok, starý brod, hlboká voda, veľké kamene, drevené piliere starého mosta, zatopené stromy. Nazvime to raj a takéto miesta je si treba vážiť. Prinesú nám totiž množstvo úlovkov a neopakovateľných zážitkov.

POZOR: Na rieke inak!

Sila rýb na rieke je mnohonásobne vyššia ako na stojatej vode a preto doporučujem tomu prispôsobiť aj výbavu na lov. Okrem pevnejších vlascov a háčkov, nesmieme zabúdať aj na správne nastavenie brzdy na navijakoch aby sa nestalo, že prídeme o časť svojej výbavy. Vravíte si, že Vám sa to nemôže stať, že ste stále pri udiciach? Mýlite sa, môže sa a veľmi veľmi ľahko. Ak si nemôžete dovoliť povoli´t dostatočne brzdu navijaku, či už preto, že sa vo vode nachádzajú potopené prekážky v blízkosti vašeho miesta alebo z iného dôvodu, doporučujem zaistiť udicu dostatočne odolnźm a kvalitným klipom na udice alebo jendoducho uviazať popruhom a podpierku, ktorú dostatočne dobre zapichneme do zeme.

Nástrahy, montáž a kŕmenie

Teraz by som Vám povedal, čo používam ja a ako chytám. Nie je to nič prevratné, ale funguje to. V plytkej vode rád používam malé pop up s priemerov 8-12mm výraznejších farieb, najradšej oranžovej a korenistej príchute na náväzci so stuženou šnúrkou dĺžky 15-25cm a veľkosti háčika 6-8 pričom pop up nástraha je pripevnená pomocou zavŕtavacieho tŕňa. Ak lovím v hlbšej vode tak použijem potápavé boilies poprípade kombináciu, avšak montáž nemením, len prispôsobím veľkosť háčika a vynechám tŕň ale použijem klasické bez-uzlové viazanie doplnené o rovnátko. kŕmiť sa snažím vždy niekoľko metrov nad lovným miestom v závislosti od sily prúdu v akom lovím. Ak kŕmim boilies tak ho vždy prekrojím aby sa nestalo, že mi ho jednoducho splaví dole prúdom, ale že ostane na mojom lovnom mieste. Kŕmiť môžeme aj pomocou PVA materiálov priamo k háčiku. V takomto prípade sú ideálne rozpustná pelety s priemerom do 6mm.

Na záver by som dodal, že každú rybu ulovenú na rieke si musíme vážiť a preto prosím zvážte, či si takúto rybu privlastníte a či ju položíte len na trávu alebo použijete dostatočne veľkú a navlhčenú podložku.

Nech sa Vám darí priatelia a prajem Vám množstvo krásnych úlovkov a veľa neopakovateľných zážitkov pri vode. Vidíme sa na brehu našich obľúbených riek a jazier.