Krátkodobý lov kapra, faktory ovplyvňujúce úspešnosť lovu

Každý z nás to pozná v dnešnej uponáhľanej dobe nemáme dostatok čašu na to, aby sme trávili pri vode týždne. Väčšina z nás už volíme skôr cestu krátkodobých vychádzok , pod týmto pojmom krátkodobý lov myslím lov cca 72hodín a menej . Touto cestou sa uberajú mnohý z nás a preto sa posnažím napísať môj pohľad ako chytám ja, aké sú moje tipy a triky.

Voľba miesta

Asi ta najdôležitejšia vec pri krátkodobých lovoch je lokalizácia, predurčuje či budeme úspešný alebo nebudeme. Hľadanie nerovnosti vo vode alebo zlomov, kríkov ,stromov, lekien je veľmi podstatne pre určenie kaprích ciest veľa ľudí v tomto robí obrovskú chybu, často si myslia že keď nakŕmia na nejaké miesto ryba príde na toto kŕmne miesto opak je však pravdou. Ryby vyhľadávajú miesta nedostupne, plne koreňov a zlomov kde sa cítia bezpečné ale aj majú veľa prirodzenej potravy . Samozrejme väčšinou navštevujem miesta, ktoré už poznám nemám až toľko čašu spoznávať bližšie nové miesta. Preto kedže navštevujem miesta ktoré poznám viem približne kde sa kapry v danom období nadhadzujú čo je tiež dôležitou zložkou úspechu poznať danú vodu . Ak sa dostávam na vodu na ktorej som ešte nechytal tak sa snažím sledovať vodnú hladinu , pozerám kde sa ukážu kapre, sú rôzne znaky ako bublinky alebo skákanie ktoré nám väčšinou ukážu útočisko kaprov. Tieto miesta považujem za prvoradé pri výbere miest na krátkodobý lov.

Počasie

Význam počasia má zásadný vplyv na aktivitu kaprov. Pri krátkodobom love je zásadné sledovať počasie ,vplyv vetra jeho smer a iné dôležité veci aj maličkosti rozhodujú predsa , nemáme veľa hodín a každá hodina je rozhodujúca . Rôzne zmení počasia môžu pozitívne , ale aj negatívne ovplyvniť celý rybolov . V dnešnej dobe dokážeme rýchlo sledovať zmeny počasia pomocou apiek a vieme aká situácia nastane, v danej hodine a takto si vieme pomôcť. Sledovanie týchto apiek vytvára akýsi komplex informácií , ktoré môžeme využiť na danej rybačke, ale pomôžu nám aj v  budúcnosti pri ďalších rybačkách . Niekedy to nie je len o hľadaní , ale práve o vplyve počasia zaujímavou zložkou je aj vplyv mesiaca. Je to už pár rokov čo sledujem to , že za splnu mám nachytané tie najväčšie ryby. Náhoda ? Myslím si že nie. O vplyve mesiaca by sme tu asi otvorili tajomnú komnatu ,a názorov by bolo možno mnoho , ale je takmer isté že to ma zaujímavý vplyv. Možno by ste protestovali a povedali si že čo má počasie spoločné s vplyvmi mesiaca ,ale je to taktiež dobrý tip ako ovplyvniť či budeme úspešný alebo nie. V jednoduchosti počasie je zásadný faktor ovplivnujúci úspešnosť nášho rybolovu.

Kŕmenie

Podstatnou zložkou je kŕmenie voľba akú kŕmnu dávku dať do vody je niekedy neskutočný hlavolam . Človek si občas povie že hlavne v jesenných mesiacoch ryby primajú potravu viac no nie je to vždy pravda, veľa ovplyvňuje aj počasie .Raz sa mi stala taká vec že koncom septembra som mal cez deň do 30 stupňov celzia a cez noc prudko padla teplota to zamávalo s rybami ,a hneď sa to odzrkadlilo na aktivite rýb. Kapre prestali primať potravu v tomto prípade som zvolil taktiku kŕmiť len za hrsť boilesov a hrsť peliet na už vytipované miesto, za pár hodín sa úspech dostavil v podobe môjho prvého 20 kg kapra. Tým chcem naznačiť, že kŕmnu dávku treba určiť podľa okolnosti a netreba nasypať hneď na bójku veľké množstvo kŕmenia niekedy je menej viac. Tu sa dostávame tiež k jednému typu vody, ktorý navštevujem a tam kŕmim dokonca len 5 guličkami pretože pokladám svoju montáž pol metra od prekážok v podobe korenou stromov . Ako som už spomínal veľa záleží od okolnosti treba si uvedomiť, že ak nakŕmim veľa môže to byt kontraproduktívne pre rybu hlavne ak v danom teritóriu sa cíti bezpečne a my zasahujeme do jej oblasti a ešte tam nakŕmime obrovské množstva.



Montáž

Montáž je tiež zaujímavou zložkou tuto je môj pohľad vždy taký, že každý správny kaprár si musí prejsť nejakým vývojom a nájsť si svoju cestu . V dnešnej dobe existujú veľmi veľa montáží a skôr s mojej skúsenosti vychádza, že je podstatne dôverovať montáži. Ja už roky používam tu istú ktorej dôverujem a nemusím sa trápiť zbytočnosťami ktoré môžu ovplivnit môj lov . Predsa pre úspech je dôležite veriť, že je to na 100 percent. Moja montáž pozostáva z 10-15 metrov silonu 60mm ktorý ma za úlohu vydržať v náročných podmienkach ďalej používam 1-1,5metra olovenej šnúry a podľa situácie volím buď klip na odpadávajúce olovo alebo klip kde olovo drží. Koncová montáž pozostáva s háčika heavy carp ktorý je s tvrdšieho drôtu a rovnátka bročku ako som povedal žiadna zložitá montáž .Tuto montáž využívam celoročné a netrápim sa tým aké ročné obdobie je . Ak náhodou je už veľmi studena voda , tak len stiahnem 5 cm zo stuženej šnúrky inak montáž ostáva stále rovnaká .

Stratégia

Osobitnou skupinou krátkodobej rybačky je vytvorenie si stratégie vždy pred lovom si treba uvedomiť že mame pár hodín aby sme zabodovali a tým pádom si musíme určiť stratégiu. Už staroveký bojovníci vedeli že pomocou správne zvolenej stratégie dôkazu poraziť nepriateľa možno to vyznie troška zle v kontexte, ale uvedomme si fakt že sme lovci a preto sme bojovníci ktorý musia mat stanovenú stratégiu. Kapor a hlavne tie veľké jedince majú obrovskú výhodu toho, že majú svoje teritóriu zmapovane a každá maličkosť ho môže podnecovať k ostražitosti . Preto stratégiu volím ešte pred začatím lovu presne mám v hlave dane situácie a keď sa potom dostanem do nejakej už ako keby som to prežil nestresujem ale som pripravené na rôzne alternatívy .

Psychologický faktor

Psychológia je zaujímavý faktor ani si to neuvedomujeme ale ovplivnuje zásadne úspech od neúspechu. Veľa krát sa mi stalo že keď som nebol správne naladený, necítil som že som v pohode, tak som proste nechytil nič sledujem to roky proste som o tom presvedčený že to má vplyv. A teraz si možno poviete že kapor predsa nemôže vedieť v akej pohode alebo nepohode sa ja nachádzam . Je to v tom že ten kapor to nevie ale v zásade ak nie sme dobre nastavení nebude sledovať maličkosti ktoré sa dejú pri vode a to už môže mať veľký vplyv na úspešnosť. V zásade to znamená že mame hlavu v úvodzovkách niekde inde nesústredíme sa na to čo sa deje a to už ma strašný význam na rybačku ako takú . Ďalšou vecou čo si myslím že je dôležitou je pozitívne myslenie dobra nálada a zdravá sebadôvera týmto dokážeme naozaj zázraky a zrazu mame na podložke vysnenú rybu .

Odlišnosť od ostatných

Odlišovať sa pri vode je niekedy už zložite dneska nie je problém získať informácie, ale ešte vždy sa dá niečím prekvapiť. Sú rôzne veci ktorými sa vieme odlíšiť, tuto ako príklad môžem povedať situáciu z pretekov v Maďarsku keď sme stavali v noci o 01:00 aby sme kŕmili v tom čase čo iný nie. Samozrejme sme nemali zapálené čelovky ,ale pekne potichučky sme sa takto odlišovali a kŕmili v inom čase . Ďalšou takou zaujímavou odlišnosťou je používanie rôznych priemerov boilesov priznám sa že to nie je moja šálka kávy , ale niekedy to môže pomôcť. Využívanie backleadou je tiež perfektný pomocník ktorý tiež môže byť nápomocný aby montáž ležala pekne na dne . Tiež som sa už stretol s tým že som bol prekvapený ako funguje kombinácia gule s orechom toto mi v minulosti prinieslo niekoľko kapitálnych kaprov a doteraz si všímam že veľa kaprarov po tom nesiaha a preto aj taká maličkosť patrí do odlišovania sa pri vode. Odlišovanie sa pri kŕmení zasadne veľa nekŕmim ak niekto pri mne kŕmi veľa proste sa chcem odlíšiť nerobiť všetko tak ako ostatný mať nejaký svoj plaň a držať sa ho . Zaujímavým poznatkom je tiež nepoužívanie tyčovej bójky niekedy je klasické háčko lepšie však si to len zoberme tak nie raz sa stalo že na vode bolo príliš veľa tyčových bojek , použitie háčka v tomto prípade je výborný nápad ako sa odlíšiť od ostatných .



Používanie atraktorov esenciálnych olejov a esencii pri krátkodobých lovoch

Ďalšou podstatnou zložkou pre mňa je používanie atraktorov esenciálnych olejov , predsa keď chcem niečím zaujať tak jednoducho potrebujem nejakú tajnú zbraň . Môžem povedať k tomu aj príbeh chyteného kapra cez 20 kg na zväzovej vode ktorú navštevujem . Voda v danom období mala ešte malo stupňov a tak som siahol na atraktor N.H.D.C a panáčika som vymočil v tejto tekutine . Presnejšie sa jednalo o ultra esenciu N.H.D.C. v  priebehu 6 hodín som mal záber a chytil som kapra ktorý sa mi vryl do pamäti . Som presvedčený že tento atraktor bol to pravé orechové a vyprovokoval kapra k záberu a ja som zdolal tuto krásnu rybu. No sú aj iné veľmi zaujímavé tekutiny ktoré môžu vaše boilesi pri krátkodobom love oživiť Asa foetida, Butric Acid , Black pepper a esencie , dipy atd atd dôležite je aj pri tomto veriť tomu čo do vody položím a nemať žiadne pochybnosti o tom že to fungovať nebude .



Lukáš Lopez Bjalončík

Konzultant CarpCare official Slovensko